Trainen met losse gewichten versus machines: wat werkt beter?

Thuis sporten shortlist met materiaal:
Fitnessmatje
Kettlebell
Dumbbells en halters
Weerstandselastiek
Springtouw
Fitnessbal
Hoelahoep
Plyobox
Pilatesring
Trainingswiel

Wat is het verschil in beweging?
Onder ‘trainen met vrije gewichten’ valt eigenlijk elke trainingsvorm waarbij de beweging niet gefixeerd is. Denk hierbij aan oefeningen met barbells en dumbbells en lichaamsgewicht. Onder ‘trainen met machines’ valt elke vorm van krachttraining waarbij de beweging wél gefixeerd is, zoals bij de leg press, pec decks en dergelijke machines.

Kun je thuis sporten zonder materiaal?
Wanneer je in de sportschool gaat sporten, dan heb je allerlei soorten sportmateriaal en apparaten voor handen. Thuis is dit natuurlijk anders. Sportzaken liggen vol met apparaten en gewichten, maar welke spullen heb je precies nodig om thuis aan de slag te gaan? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je bij het thuis sporten echt geen complete homegym nodig hebt. Sterker nog: voor veel effectieve oefeningen zijn apparaten en gewichten overbodig, aangezien je traint met je eigen lichaamsgewicht.